Artikler

Mindful: What Stress Does to Your Brain

Mental træning i Danmark

 


Ph.d.-afhandling af Lone Fjorback

Med støtte fra TrygFonden udførte vi i perioden 2008-2012 en undersøgelse af effekten af mindfulnessbehandling på BDS-patienter og fandt, at behandlingen mindskede patienternes symptomer og bedrede deres tilstand væsentligt. De 119 inkluderede BDS-patienter havde i gennemsnit været syge i 14 år.

Undersøgelsen blev sammenholdt med registerdata. Hovedkonklusionerne af undersøgelsen var, at BDS-patienter er villige til at indgå i mindfulnessbehandling, der kan nedsætte symptomer, bedre funktion, spare penge i sundhedssystemet, og muligvis hindre, at patienter ryger helt ud af arbejdsmarkedet [1-4].

Udgifterne til permanente helbredsrelaterede ydelser, specielt førtidspension, var signifikant mindre i mindfulnessgruppen end i kontrolgruppen ved 15 måneders opfølgning, hvor 25% fra mindfulnessgruppen fik førtidspension sammenlignet med 45% fra kontrolgruppen (p=0.025).

Afhandlingen kan læses og downloades her.


 

Kom tilbage til naturen – hvordan skovterapi og skovbad virker

80% af indbyggerne i Japan bor i byerne, og amerikanerne tilbringer 90% af deres tid indendøre. 

Forskere er ikke i tvivl om, at den manglende kontakt til og ophold i naturen har en negativ indflydelse på vores helbred og trivsel

Læs mere om det japanske sundhedsprogram Shinrin-Yoku.

Kom tilbage til naturen

Science Says: Listen to Your Gut

Hvad kan du få ud af mindfulness?

Maja Schondel, Cand.psych.aut., specialist i psykoterapi, Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital
Læs mere her
Maja Schondel, Cand.psych.aut., specialist i psykoterapi, Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital

På få årtier er mindfulness-meditation gået fra at være en praksis, der var forbeholdt de særligt indviede, til at være et allestedsnærværende værktøj, der lover at forbedre alt fra din vægt, dine relationer, dit humør til dit præstationsniveau.

Men kan mindfulness-meditation leve op til alle disse lovede fordele? Og hvad siger forskningen? 

Dette har de amerikanske psykologer Daniel Goleman og Richard Davidson sat sig for at undersøge i deres seneste bog ‘Altered Traits: Science Reveals How Meditation Changes Your Mind, Brain, and Body’.

Her giver de videnskabens ord for, hvad meditation kan gøre for os, og hvordan vi får mest ud af det.

De gennemgår minutiøst og kritisk den nyeste forskning og affejer myter og misforståelser.

De har undersøgt randomiserede kontrollerede studier, som er blevet publiceret i anerkendte peer-reviewed tidsskrifter – såkaldte ‘A-level journals’.

Om bogen

Daniel Goleman og Richard Davidsons bog ‘Altered Traits: Science Reveals How Meditation Changes Your Mind, Brain, and Body’ fortæller om, hvordan meditation kan være til gavn psykisk og fysisk. 

Bogen kan købes på Saxo.

Desuden har de kritisk gennemgået design, metoder og udførelse af studierne.

Kun få studier lever op til de strengeste krav

Ud af mange tusinde studier er det kun få procent, som lever op til de strengeste, videnskabelige standarder.

Gennem disse undersøgelser identificerer Daniel Goleman og Richard Davidson fem områder, hvor mindfulness-meditation kan hjælpe os:

  • Mindre stress 
  • Øget medfølelse 
  • Øget opmærksomhed 
  • Mindre tankespin 
  • Bedre helbred.

Stress af med naturen forløb

Read All News

8 tegn på, at du skal sige farvel til folk, der dræner dig

I de sidste 40 år har der været forsket i mindfulness effekt på en lang række symptomer og lidelser.

Liste fra Center for Mindfulness, UMASS Medical School.

MBSR videnskabelige artikler og publikationer


 

Hvordan virker mindfulness for unge?


Undersøgelse af et forløb med Mindfulness for unge som indgår i Projekt Stressfri Ungdom, der udkom som et e-læringsprogram på Undervisningsministeriets Materialeplatform, sommer 2017.

Videnskabelig artikel af Anne Maj Nielsen, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, DPU

E-bog-Mindfulness-for-unge-2017


 

Hjernebølger, urmennesker og skovkemi i luften

Men hvad er det så egentlig helt præcist, der sker med os, når vi opholder os i naturen?

Forskningen beskriver forskellige måder, naturen påvirker os, både kropsligt og mentalt. For eksempel kan en gåtur i skoven reducere mængden af stresshormonet kortisol i blodet, og den kan også bringe pulsen ned. Vores kropslige og mentale funktioner hænger sammen, så forandringer i det ene område har ofte også en effekt på det andet.

Frontallappen, den del af vores hjerne, der er hyperengageret i det moderne liv, deaktiverer en smule, når vi er udenfor, fortæller Williams til National Geographic. Såkaldte alfabølger, der indikerer en rolig men opmærksom tilstand, bliver stærkere. Det er noget lignende, der sker, når man er i det, psykologer kalder for flow, eller når man mediterer.

Dorthe Varning Poulsen sætter naturens effekt på mennesker i et evolutionært perspektiv og forklarer, at skovterapien hænger sammen med en viden om, hvordan menneskets overlevelse i urtiden har været, og hvad omgivelserne har betydet for os. For eksempel er lyden af rislende vand et tegn på friskt vand.

Varning Poulsen mener, at naturens effekt på os mennesker hænger sammen med den instinktive del af vores hjerne, der er fokuseret på at overleve. Derfor søger vi mod højere beliggende steder, med udsigt, hvor vi kan overskue landskabet og steder, der give en rumfornemmelse og giver beskyttelse. ”Vi ved også, at lyden af rindende vand påvirker vores hjerne positivt, og mange har nok oplevet, hvordan det at sidde ved et bål og betragte gløderne virker beroligende.”

Derudover er der bogstaveligt talt noget i luften i skoven. Planter og træer udskiller bestemte kemiske stoffer (phytoncider), der har særlige formål for planternes og træernes overlevelse, og som også er gode for menneskers helbred.

Derfor skal du prioritere din søvn

Søvnmangel påvirker koncentrationsevnen, vores humør og er kædet sammen med risiko for diabetes, alzheimers, inflammation og meget mere. 

Abonner på vores nyhedsbrev

Abonner på vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag en 28 minutters Bodyscan.

Tjek din mail - du skal bekræfte din tilmelding.