Blog

10 aug 2016

Vor tids sabeltiger

Vores stenalder hjerne aktiverer vores stress system for at advare os imod farer. Men systemet er så primitivt at det ikke kan skelne imellem vild og grusom sabeltiger og en utvetydig email eller mødeindkaldelse.

Over tid kan kronisk pres, travlhed og stress føre til udbrændthed, som påvirker vores livskvalitet og livsstil. Vi ofrer måske tid med familie og venner og dropper motion og fritidsinteresser – fordi vi ikke orker eller lige skal indhente job opgaverne.

Den gode nyhed er at vi kan opbygge modstandskraft, så stress systemet ikke aktiveres hele tiden. En metode er at lægge hjørnesten i form af gode vaner.

Sådan kan du trigge andre gode vaner og træne evnen til ikke at sætte over på autopilot, når ‘den der’ email kommer lige som du skal til at gå på weekend. Den, som aktiverer dit system, og hvor du straks begynder at tolke og få gang i ‘bad news’ radioen.

  • Måske har du brug for at skippe koffeinkicket og istedet starte dagen med grøn te eller friskpresset saft? Eller slukke sukker- og kulhydrat trangen om eftermiddagen med et sundere alternativ?
  • Måske skal der indlægges en gå tur hver dag eller yoga.
  • Er det tankemylder, der forstyrrer søvnen og skal der sættes ind med bedre søvnrytme?
  • Eller skal der indlægges flere pauser eller time-out, så hjernen får lidt restitution?

5 skridt til bedre modstandskraft:

1. Start med at spørge dig selv om dine kerneværdier?

2. Hvilken livsstils vane vil støtte op om de værdier?

3. Indlæg dette som en hjørnesten i din daglig dag. Måske skal det være fast hver morgen – eller lige efter arbejde. Lav en date med dig selv, og vær tro mod den person du gerne vil være.

4. Når du ‘falder i’ og glemmer din gode vane, så er nøglen at være venlig mod dig selv. Klap den indre kritiker på hovedet, og send den væk igen. Du springer bare på det rigtige tog igen. Der er evidens på at selv omsorg støtter opbygger din modstandskraft.

5. Omgiv dig med lige-sindede. Nye vaner er nemmere og sjovere, hvis vi gør det med andre.

Personligt har mindfulness givet en stor ændring i både mit professionelle og personlige liv.

Ring eller skriv, hvis du vil høre mere om at få mindfulness ind i hverdagen.

Leave a Reply

Abonner på vores nyhedsbrev

Abonner på vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag en 28 minutters Bodyscan.

Tjek din mail - du skal bekræfte din tilmelding.